De bästa brädspelen

6-listan #4

Gillar du att spela sällskapsspel/brädspel?

Har du någon gång känt att, -finns det inget mer än Monopol, Fia med knuff, Råttfällan, Risk och Othello? Det är absolut inget fel på dessa spel. Att spela dessa spel med familj och vänner är suveränt, men jag tror det finns många med mig som känt att de vill ha lite mer utmaning. -Det måste finnas något mer...

...lugn, bara lugn det finns det! Låt oss börja från toppen. Här kommer 6 st höjdarspel som inte lämnar någon oberörd!


1. Twiglight Imperium III

2. Combat cars

3. Robo rally

4. Axis & Allies

5. Talisman

6. Svea rike1. Twiglight Imperium III

Bättre än så här blir det inte! Reglerna är lite kluriga i början men du får tid till att vänja dig, tro mig!

Spelet tar nämligen minst 10 timmar att spela, ibland flera dygn! Alla detaljer i spelet är genomtänkta och det krävs att man som spelare har (förutom Jolt cola eller kaffe) en klar strategi för att man skall lyckas samt en del tur också, speciellt när klockan är 3 på morgonen och man har ögonlock tunga som bly. Spelets mål är väldigt enkelt. Likt andra spel i genren typ Risk skall man erövra så mycket landområde som möjligt (här planeter). Det som gör det hela lite mer komplicerat är att man skall försöka fördela sina resurser så att man har råd att utveckla sin "ras" inom en rad olika områden och förutom detta tillkommer handel, politik och allianser spelare emellan. Detta gör spelet dynamiskt och svårt att bemästra trots din överlägsna stratergi:)!

2. Combat cars

-Fasten your seatbelt Dorothy, because the Arizona car of yours is going bye bye...

Det här spelet är sjukt roligt!

Spelets mål är mycket enkelt, utplåna dina motståndare!

-If you can´t fire them, nuke them!

Ladda din skrotbil med raketer, granter, maskingevär, spikar, rök, olja mm och när din ammo tagit slut kan du alltid köra på dem (nej, det bästa är inte bakifrån utan från sidan faktiskt). Tar max 1 timme att spela.

3. Robo rally

Kan små robotar vara så himla farliga? -Oh, yes baby they can, they can!

Varje spelare styr varsin robot runt en förutbestämd rutt utmarkerad av små flaggor eller så kallade "checkpoints". Försten till den sista checkpointen vinner. Enkelt ellerhur? Riktigt så enkelt är det inte. För att göra det lite svårare så finns det hål i fabriksgolvet där små robotar inte mår så bra av att ramla ner i. Förutom hålen finns det också rulllband, portaler, laserstrålar, frätande syra, katapulter, manglar, eld, vatten, ramper, väggar mm som är hinder i vägen. Ingen av dessa otrevligheter är speciellt svåra att undvika med lite tankeverksamhet. Det svåraste är de andra robotarna som du tävlar emot. Dessa kan skjuta och knuffa dig i en helt annan riktning än den du tänkt dig att färdas.

Spelet är lätt att lära sig, men svårt att spela då det krävs en hel del tur.

4. Axis & Allies

Det här är ett strategi spel som sållar agnarna från vetet, fast det går även med en gnutta tur :)lol!

Jag har mycket hat kärlek till detta spel men så handlar det om andra världskriget också. Det är lika bra att avboka hela helgen och stänga av mobilen för det här spelet tar tid. Speltid +10 timmar. Rom sprängdes ju inte på en dag som vi alla vet...

Jag tror det är en pojkdröm som de flesta med mig har, att förstöra och rasera! Här får det inte så drastiska konsekvenser som krig i verkligheten utan man kan ge utlopp för sina känslor på sina polare och de små plastfigurerna istället. Terapi kallas det visst också.

5. Talisman

Talisman är ett klassiskt äventysspel där man styr en hjälte/hjältinna och målet är att nå först till härskarbesvärjelsen och förgöra sina motståndare. På vägen möter man många faror och besynnerliga varelser. En taktik som funkar rätt bra är att samla på sig så mycket grejer som möjligt. Någon gång kommer du säkert ha nytta av just det där föremålet du hittat. Spelet skapar ett visst beroende och revanchlusta från de som förlorar. Spelet brukar ta ca 2-3 timmar.

6. Svea rike

Spelets mål är att bli Sveriges regent! Lockande? Detta är ett mycket välgjort spel! En hel del har säkert spelat det på datorn (och ja, brädspelet kom först). Skall man lyckas i detta spel måste man ha list. Tänk vad lägligt ett litet mord kan komma hi hi! Som huvudman styr du en av Sveriges äldsta och mest anrika adelsätter. I spelet har du möjlighet att ändra historiens gång! Befria Skåne från dansken, segra vid Poltava, erövra Pommern i Tyskland och för guds skull se till att Finland förblir svenskt efter freden i Fredrikshamn 1809!
 

Mvh
Fredrik Nilsson


Kommentarer
Postat av: Nelson

finfint inlägg. Svea Rike tilltalar mig mest tror jag :) men det är för jag har ägt pc spelet så att säga....

2008-08-28 @ 15:19:59
URL: http://nelsonz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0